Vergeetachtigheid is juist een teken van intelligentie


De aanname is altijd geweest dan mensen die alles onthouden de slimste zijn, maar dat is niet per definitie zo. Sterker nog, volgens een studie van wetenschappers aan de universiteit van Toronto, gepubliceerd in Neuron Journal, is het vergeten een natuurlijk proces van je brein en maakt dat je op de langere termijn zelfs slimmer.

Het gaat er vooral om dat je niet alles tot in detail moet onthouden. Als je de grote lijnen onthoudt, is dat beter dan wanneer je alle kleine details moeiteloos kan opdreunen. Dat komt doordat onze hersenen van zichzelf al extreem slim zijn.

HIPPOCAMUPS

De hippocampus – het deel in de hersenen waar onze herinneringen worden opgeslagen – is namelijk in staat om zelf de belangrijkste details van gebeurtenissen eruit te plukken en op te slaan. Wat niet belangrijk is, wordt dus vaak ook niet opgeslagen. En dat is belangrijk, want wanneer een brein te vol zit met gedachten, dan is het wordt het lastig om efficiënt beslissingen te maken.

Maar het helpt ook op andere manieren. Zo zorgt dit ervoor dat er heel makkelijk foute gedachten worden verwijderd of overschreven. Stel dat je altijd hebt gedacht dat Zimbabwe in Zuid-Amerika ligt, maar je komt erachter dat het toch echt een Afrikaans land is, dan is het verwijderen of overschrijven van die foutieve aanname makkelijker wanneer je geheugen niet perfect is.

MINDER BELANGRIJK

In de hedendaagse maatschappij is het onthouden van de details bovendien steeds minder belangrijk. Je hoeft niet meer te onthouden hoe je precies een verwarming ontlucht, als je maar wel nog weet waar je het instructiefilmpje op YouTube terug kan vinden.

Dus de volgende keer dat je weer een detail vergeten bent, is er geen reden om bang te zijn dat je geheugen je in de steek laat. Je brein doet immers gewoon zijn werk.

Bron: Dingen vergeten is juist een teken van intelligentie

Reageren?

Inloggen

Don't have an account?
Registreren

Herstel Wachtwoord

Back to
Inloggen

Registreren

Captcha!
Back to
Inloggen