Nederlandse moslim voelt zich vaker gediscrimineerd en minder verbonden met Nederland


Europese moslims zijn de afgelopen tien jaar somberder geworden over hun positie in de maatschappij. Vooral moslims in Nederland ervaren in toenemende mate discriminatie. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder 10.500 moslims in vijftien verschillende EU-landen door het European Union Agency for Fundamental Rights (FRA), een mensenrechtenorganisatie van de Europese Unie.

 

Etnische profilering

Op de arbeidsmarkt hebben moslims hun achternaam tegen, op straat hebben ze te maken met etnische profilering door de politie, reageren ze als huiszoekende op een woning dan worden ze gepasseerd. Van de ondervraagden zegt 17 procent in de afgelopen vijf jaar gediscrimineerd te zijn. In 2008, toen het FRA voor het eerst een dergelijk onderzoek onder Europese moslims verrichte, zei 10 procent van hen gediscrimineerd te zijn op religieuze gronden. In Nederland zegt 30 procent van de moslims dat ze in de afgelopen vijf jaar wel eens benadeeld zijn vanwege hun religieuze overtuiging.

‘Alarmerend’ noemt Friso Roscam Abbing, woordvoerder van FRA, de cijfers. ‘Het is niet gezegd dat moslims die discriminatie ervaren direct vatbaar zijn voor extremisme, maar het gevaar bestaat wel dat ze ophouden zich onderdeel te voelen van de samenleving.’

 

Lees verder: Nederlandse moslim voelt zich vaker gediscrimineerd en minder verbonden met Nederland

Reageren?

Inloggen

Don't have an account?
Registreren

Herstel Wachtwoord

Back to
Inloggen

Registreren

Captcha!
Back to
Inloggen