Nederlanders krijgen vals schuldgevoel aangepraat over slavernijverleden door ‘DENK’ en types als Sylvana Simons


Nederlanders krijgen een vals schuldgevoel aangepraat over het slavernijverleden. Dat komt doordat activisten en een islamitische partij als Denk ’grote onzin’ verkondigen over de Gouden Eeuw en de koloniale tijd, zegt Piet Emmer, een Leids emeritus hoogleraar die promoveerde op het Nederlandse slavernijverleden en hierover veel publiceerde. Met zijn nuchtere analyses schuwt hij de controverse niet. Steeds feller laait het debat over onze koloniale geschiedenis op. Deze week zette een Rotterdams kunstcentrum een streep door haar naamgever, de ’foute’ admiraal Witte de With. Eerder moesten de Gouden Koets, VOC-schip de Halve Maen en de Coentunnel het ontgelden. Allemaal iconen uit een zwarte periode vol slavernij en koloniale uitbuiting, roepen activisten.

De gevoeligheid en het schuldgevoel zijn toch begrijpelijk? Slavenhandel is immers iets gruwelijks… „Dat klopt, slavenhandel is vreselijk, maar de Nederlandse rol wordt erger voorgesteld dan de feiten toelaten. Op een bevolking van twee miljoen mensen, hielden misschien duizend zich actief bezig met de slavenhandel. Het leverde ons land nauwelijks iets op. Berekeningen lopen uiteen van 0,001 tot 0,1 procent van het Nederlands bruto nationaal product. De meeste rederijen die zich ermee bezighielden, gingen failliet. Bij ons hoefde de slavenhandel daarom niet te worden afgeschaft, het hield vanzelf op.”

Maar we hebben als land toch flink geprofiteerd van de koloniën?

„Ook dat is volstrekte onzin. Als je uitrekent wat Nederland in de 17e en 18e eeuw heeft verdiend met de handel met Azie, de West en in Afrika, dan kom je op 3 tot 8 procent. Nederland verdiende het geld vooral in Europa met landbouw en handel. Natuurlijk hebben Europeanen wel grondstoffen als diamant en goud weggehaald uit Afrika en Azië, maar daar staan investeringen in infrastructuur tegenover. De kolonisering heeft Afrika en Azië modern bestuur, telefoon, wegen en grenzen gebracht.”

Lees verder: Helder licht over duistere geschiedenis

Reageren?

Inloggen

Don't have an account?
Registreren

Herstel Wachtwoord

Back to
Inloggen

Registreren

Captcha!
Back to
Inloggen