‘Mofrikaan Merkel’ woedend op afwijzing uitspraak Europees Hof door Hongarije: “onacceptabel”


De weigering van Hongarije om te voldoen aan het besluit van het Europees Hof van Justitie om het vluchtelingenverhuizingsschema van de EU te handhaven, kan het lidmaatschap van dat land in het blok in gevaar brengen, aldus de Mofrikaan Angela Merkel. “Dat een regering een uitspraak van het Europese Hof van Justitie naast zich neerlegt en hen niets interesseert, is onacceptabel,” vertelde Merkel Berliner Zeitung.

 

Het Europese Hof van Justitie (ECJ) heeft vorige week het hoger beroep van Slowakije en Hongarije omtrent de wettigheid van het beleid afgewezen en heeft het recht van de EU gehandhaafd om de lidstaten te verplichten asielzoekers op te nemen. Het plan uit 2015 streeft ernaar om meer dan 100.000 asielzoekers uit Italië en Griekenland over het blok te verdelen.

Boedapest verwierp de uitspraak en zei dat het niet zou samenwerken en noemde de uitspraak een politieke beslissing. Op de vraag of de weigering van Hongarije betekent dat het de EU moet verlaten, antwoordde Merkel dat het probleem “aan een van de fundamentele vraagstukken van Europa raakt, omdat Europa voor mij een gemeenschappelijk gebied van justitie is. We zullen hierover in oktober op de Europese Raad moeten praten.”*

Maar uiteindelijk zal de weerstand van sommige Oost-Europese landen het verloop van het EU-migratiebeleid niet in gevaar brengen, zei Merkel. “Wat de herverdeling van vluchtelingen betreft, hebben slechts drie of vier van de 28 staten rechtstreeks geweigerd om mee te werken,” zei de kanselier.

“De rest heeft gezegd dat ze klaar staan om de last te delen, en na de beslissing van het Hof van Justitie hebben we zelfs wat beweging gezien in de positie van de Slowaakse premier.”

Dieselgate

Naast het aanpakken van het migratiebeleid verdedigde Merkel haar reactie op het uitstootschandaal, die bekend staat als ‘Dieselgate.’ “Ik heb heel duidelijk en kritisch gesproken over het verlies van vertrouwen die corporaties door hun fouten hebben opgewekt en waarvoor ze nu moeten boeten,” zei Merkel.

 

“De fouten moeten worden genoemd en overwonnen,” voegde ze eraan toe. “Tegelijkertijd moeten we erkennen dat de auto-industrie meer dan 800.000 mensen in dienst heeft en die niets verkeerd hebben gedaan. Ik wil een sterke en toekomstgerichte Duitse automobielindustrie.”

NNM.

*Laat er geen twijfel over bestaan dat wij van Next News Media 100% achter Hongarije staan. Nexit!

Reageren?

Inloggen

Don't have an account?
Registreren

Herstel Wachtwoord

Back to
Inloggen

Registreren

Captcha!
Back to
Inloggen